Hristiyan Öğreti

Gerçek Hristiyan kimdir?

Matthew Slick

Hristiyan, 2000 yıl önce İsrail’de Nasıralı İsa tarafından ortaya çıkan monoteist, Üçlü-Birlikçi inancın takipçisine verilen isimdir. İsa, birçok mucizeler gerçekleştirerek ve Tanrı olduğunu ileri sürerek Eski Ahit’teki gelecek olan Mesih’le ilgili olan peygamberlikleri tamamlamıştır. İsa’nın ölümü, dirilişi ve göğe alınışından sonra, takipçileri O’nun başlattığı görevi sürdürmeye devam ettiler.

Kısacası Hristiyan olmak, İsa’nın kim olduğunun farkına varmak, O’nun ödediği kefareti kabul etmek, günahtan tövbe etmek ve Yeni Ahit’in buyurduğu gibi yaşamaya çalışmak demektir.

‘Hristiyan’ (yani Mesihçi) kelimesi, Kutsal Kitap’ta Elçilerin İşleri 11:26, 26:28 ve 1.Petrus 4:16’da geçen Grekçe kelime olan ‘Cristianon’(Kristianon)dan gelmektedir. Cristianon, Grekçede ‘Mesih’ ve ‘Meshedilmiş olan’ anlamına gelen ‘Cristos’ kelimesinden türemiştir. Bu kelime aynı zamanda İbranicede ‘מָשִׁיחַ’ yani ‘Mesih kelimesiyle eşdeğerdir.

  • Elçilerin İşleri 11:26 – “Onu bulunca da Antakya’ya getirdi. Böylece Barnaba’yla Saul bir yıl boyunca oradaki inanlılar topluluğuyla* bir araya gelerek büyük bir kitleyi eğittiler. Öğrencilere ilk kez Antakya’da Mesihçiler adı verildi.”
  • Elçilerin İşleri 26:28 – “Agrippa Pavlus’a şöyle dedi: “Bu kadar kısa bir sürede beni ikna edip Mesihçi mi yapacaksın?”
  • Petrus 4:16 – “Ama Mesih inanlısı olduğu için acı çeken, bundan utanç duymasın. Taşıdığı bu adla Tanrı’yı yüceltsin.”

Hristiyanlığın öğretişlerinden biri de, Mesih’in bizim günahlarımız uğruna bizim yerimize öldüğüdür. Mesih’in kefareti hakkında bazı farklı teoriler olmasına rağmen, aşağıdaki ayetler Mesih’in bizim çekmemiz gereken cezayı kendi üzerine aldığını, bizim yerimize günah olduğunu ve bizim günahlarımızı çarmıhta kendi bedeninde taşıdığını açık bir şekilde gösteriyorlar.

  • Yeşaya 53:4-5 – “Aslında hastalıklarımızı o üstlendi, Acılarımızı o yüklendi. Bizse Tanrı tarafından cezalandırıldığını, Vurulup ezildiğini sandık. Oysa, bizim isyanlarımız yüzünden onun bedeni deşildi, Bizim suçlarımız yüzünden o eziyet çekti. Esenliğimiz için gerekli olan ceza Ona verildi. Bizler onun yaralarıyla şifa bulduk.”
  • Korintliler 5:21 – “Tanrı, günahı bilmeyen Mesih’i bizim için günah sunusu yaptı. Öyle ki, Mesih sayesinde Tanrı’nın doğruluğu olalım.”
  • Petrus 2:24 – “Bizler günah karşısında ölelim, doğruluk uğruna yaşayalım diye, günahlarımızı çarmıhta kendi bedeninde yüklendi. O’nun yaralarıyla şifa buldunuz.”

Hristiyan olduğunu iddia eden herkes Hristiyan değildir

Şüphesiz ki, İsa eski zamanların en çarpıcı karakterlerinden biriydi ve O’nun Yeni Ahit’te bulunan derin ruhsal öğretişleri, milyonlarca kişiyi O’na getirmiştir; ancak kişi kendisinin Hristiyan olduğunu söylüyorsa, bu onun gerçekten Hristiyan olduğu anlamına gelmez.

Hristiyanlıkta, Eski ve Yeni Ahit tarafından açıklanan temel öğretişler vardır. Kutsal Kitap tektanrılığı – yani monoteizmi – öğretir (Çıkış 20:3; Yeşaya 43:10; 44:6, 8); aynı zamanda, Tanrı’nın Üçlübirlik olduğunu (Matta 3:16-17; 2.Korintliler 13:14; Yahuda 1:20-21); İsa’nın beden almış Tanrı olduğunu (Yuhanna 1:1, 14; 20:28; Koloseliler 2:9; Titus 2:13; İbraniler 1:8); İsa’nın bedence ölümden dirildiğini (1.Korintliler 15:14, 17) ve kurtuluşun iman yoluyla, yalnızca lütufla olduğunu öğretir (Efesliler 2:8-9; Galatyalılar 5:4; Romalılar 3:20). Ne var ki, Hristiyan olduklarını iddia edip de, Hristiyanlığın bir veya daha fazla temel öğretişini kabul etmeyenler de var. Örneğin, Mormonlar tektanrılığı ve kurtuluşun yalnızca lütufla olduğunu kabul etmiyorlar. Yehova’nın Şahitleri, İsa’nın bedensel olarak dirildiğini ve kurtuluşun yalnızca lütufla olduğunu kabul etmiyorlar. Aynı şekilde, Roma Katolikleri de kurtuluşun yalnızca lütufla olmadığını, kurtuluşun tövbe işleri, günah çıkarmakla ve ayinlerle de olabileceğini savunurlar. Tekçi Pentekostaller de Üçlübirliği kabul etmezler. Bunlar gibi daha birçok inanç grupları vardır, ancak bu makalenin amacı hepsini ele almak değildir.

Hristiyan İstatistik

İstatistiksel açıdan konuşacak olursak, Hristiyanlık (kelimeyi geniş anlamlı olarak ele alırsak) 2 milyar takipçiyle, dünyanın en çok takipçisi olan dini inancıdır. Katolikler, Hristiyan olduğunu iddia eden gruplardan en kalabalık olanıdır; ikinci en kalabalık grup ise Protestanlar’dır. Maalesef, dünyada 30.000’e yakın Hristiyan mezhep ve tarikat bulunmaktadır. Eğer bir mezhep Hristiyan inancının temellerine bağlıysa ve temel olmayan konularda – ibadet şekli, vaftizin suya daldırılarak veya su sıçratarak yapıldığı vs. konularda – farklıysa, o mezhep yine de Hristiyan olarak kabul edilmelidir. Temel olmayan konularda farklılıklar insanları mezheplere ayırmıştır, ancak temel öğretişler konusunda değişkenlik gösteren veya sapan grup Hristiyan olduğunu ileri sürse bile, Hristiyan olarak nitelendirilemez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu